donderdag 27 juni 2013

Effe kankeren


Sam en Zilver helpen me met planten water geven

Op Frankrijksites wordt door Nederlandse tweedehuizenbezitters of permanent in Frankrijk wonende Nederlanders wat afgekankerd over de Franse manier van doen. De bureaucratie, de traagheid van instituten en bedrijven, het gebrek aan talenkennis, de achterlijke banken, de lange middagpauze, het niet houden aan afspraken en ga zo maar door.
'Was in Nederland gebleven denk ik dan. Alsof het daar allemaal zo geweldig is!" Ik houd me dan maar voor dat het 'kneuterige' gedoe in Frankrijk ook zo zijn voordelen heeft.
Omdat ik weiger om een Franse bankrekening te openen,  ik moet als Europeaan ook mijn Franse rekeningen vanuit mijn luie Nederlandse stoel kunnen voldoen,  moest ik een paar keer per jaar naar een aftands belastingkantoortje 20 kilometer verderop om mijn belastingaanslagen te voldoen. Ook dat had wel wat. Gewoon contact betalen en het maakte niet uit of ik een aantal maanden te laat was. Als ik me verexcuseerde bij de ambtenaar als ik weer eens een aantal maanden te laat was wuifde hij dat achteloos weg. Heerlijk toch!?

Het lukt elk jaar beter om vanuit Nederland mijn rekeningen te voldoen en zelfs de belastingen kan ik tegenwoordig met IBAN en BIC overmaken. Ook Frankrijk gaat mee met de tijd. Ik krijg de laatste tijd zelfs herinneringen en, als ik de betaaltermijn heb overschreden, zelfs dreigbrieven. En jeetje, gisteren kreeg ik een email dat ik door zo'n internationale waterboer van het drinkwater ben afgesloten.

'Verdomme, ' denk ik, 'nou kunnen ze wel een email schrijven terwijl ze de afgelopen maanden op geen enkele mail van mij, waarin ik vroeg om mij duidelijk te maken hoe ik kon betalen, nooit reageerden.' 

Ik betaal meer dan 200 euro voor 18 kuub water op jaarbasis en tot nu lukte het me elke keer om de halfjaarlijkse rekening via de site en met een creditcard te betalen. De laatste rekening lukte dat niet en daarom schreef ik in mijn beste Frans emails. Geen enkele reactie. Uiteindelijk lukte het me vorige week wel om de rekening te voldoen. En nog geen week later ontvang ik een mail da ze het fijn vinden dat ik heb betaald maar dat ik ondertussen ben afgesloten en moet bellen en dokken om weer te worden aangesloten. Ze kunnen dus toch mailen!
Zo wordt een paaar kuub water wel heeeeeeeeeel erg duur. Zal ik me maar afgesloten laten en water uit mijn put gebruiken voor douchen en wassen?

2 opmerkingen:

 1. Wat zal je ontzettend balen. Zonder water zitten is behoorlijk lastig,.Ik hoop dat het in jullie omgeving warm is dan kun je je wel redden zonder douche. Zo te zien genieten de kinderen wel van deze tegenslag. Lief dat ze zo helpen. Ik hoop natuurlijk wel dat je ondertussen weer aangesloten bent. Ik vind overigens het water ontzettend duur in Frankrijk, we houden dus wel een beetje rekening met het verbruik. Ik wens je veel sterkte en geniet van de kindertjes.
  Groeten van Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Hent,

  Soms heb ik ook wel eens het gevoel als ik blogs over Frankrijk en de Frankrijksites lees dat het allemaal rozengeur en manenschijn in Frankrijk is. En dat er niets deugd aan Nederland en de Nederlanders. Zakt me de broek soms ook haast van af ;-)
  Ik heb hier een huis vanwege de prachtige, haast oneindige, natuur en vanwege de bergen. Niet vanwege de Fransen, want Fransen zijn in mijn ogen gelijk als Nederlanders... je hebt leuke en niet leuke. En allen zijn we verschillend en uniek.

  Trouwens, heb jij bronwater in je put? Wij zijn niet aangesloten op waterleiding, gebruiken voor alles water uit onze bron. KOST... nul komma nul cent. Het enigste, wij drinken er niet van, we kopen altijd flessen water. Schijnt trouwens wel te kunnen, maar dat durf ik niet aan (moeten we misschien norit in huis halen). In het verleden kon je het water laten testen bij zo'n beetje iedere apotheek, nu moet je het opsturen volgens mij.

  Groetjes,
  Cilia

  BeantwoordenVerwijderen