vrijdag 27 maart 2015

Muur voegen met zand en kalk



De muur aan de kant van de weggetje omhoog naar Maurice moest al jaren nodig worden opgeknapt. Natuurstenen gestapelde muren werden vroeger gevoegd met kalk en zand. Later toen cement steeds meer oprukte werden de voegen vaak vervangen door cement. Uiteindelijk bleek dat niet zo slim. Cement wordt keihard en kan de bewegingen van de natuurstenen muren niet opvangen. De voegen komen los te zitten en vallen er uiteindelijk uit. Langzaam spoelt de aarde, de leem waarmee de ruimtes tussen de stenen zijn opgevuld door de regen uit, planten groeien in de voegen en uiteindelijk storten stukken muur in. Zo zijn mijn tuinmuren ook ooit gevoegd met cement en wordt het hoog tijd om opnieuw te voegen, de voegen te vervangen. Het is een behoorlijke klus maar uiteindelijk met een prachtig en dankbaar resultaat. Eerst moeten de losse cementvoegen worden verwijderd en de muur worden afgespoten, bevochtigd en daarna worden de voegen met de hand, zo doe ik het, gevuld. Profs gebruiken voor het voegen apparaten die een constante worst voegmateriaal als een soort slagroomspuit in de ruimtes duwt. Dat gaat wel stukken sneller dan mijn handwerk. Maar na drie dagen was deze klus geklaard. En buurman Maurice die me al vaker op de slechte staat van de muur wees was blij.
"Propre!"















5 opmerkingen:

Spaarmoeder! zei

Behoorlijke klus, maar geklaard! Mooi geworden! En dat met goedkeuring van je buurman! Wat wil een mens nog meer?
Toevallig hebben we hier in NL afgelopen week ook staan voegen. Niet zoveel als jij hebt moeten doen, tegen de tijd dat we het echt onder de knie hadden was de muur klaar!

Cilia zei

Erg mooi geworden en ik vind dat je het behoorlijk snel gedaan hebt...
In huis moeten we her en der ook nog wat muren voegen, tevens buiten nog wat scheuren restaureren. Komende zomer willen we eens proberen of het ons met kalk en zand wil gelukken.

Hent zei

Cillia,

Moeilijk is het niet. Als ik zie wat jullie aanpakken moet dit zeker lukken. Hent

Kim zei

Wij hebben hier een plantenbak gemetseld van porfier blokken. Waar kunnen wij dit nu het beste mee voegen? Mvg kim

Hent zei

Dag Kim,

Ws is een mengsel van kalk en zand het beste.