vrijdag 31 mei 2013

Eiken ramen en kozijnen

Achter de antieke luiken doen de originele, meer dan honderd jaar oude, eiken ramen nog steeds dienst.  Maar na honderd jaar zeer slecht en tientallen jaren geen onderhoud kunnen ze wel wat restauratie gebruiken. Wat een kwaliteit dat eiken! En hoe simpel maar prachtig gemaakt. Er komt geen lijm aan te pas, de luiken zitten met spietjes vast. 

Raam in delen

Nadat het glas is verwijderd kunnen de ramen simpelweg uit elkaar getikt worden. Ik brand ze schoon, vervang eventueel kapotte delen en lijm (jawel) de ramen weer in elkaar. Een paar lagen grondverf er op, kapotte delen glas vervangen en de ruiten er in kitten, en uiteindelijk afgelakken in Hollandse kwaliteitsverf. Ik heb de eerste ramen met Franse  verf afgelakt maar die begonnen na een jaar al weer te bladderen (ik begrijp nu waarom veel Fransen zo slecht hun houtwerk schilderen) dus besloot ik verf van een bekend merk uit Nederland mee te nemen wat wel blijft zitten. 

Raam boven de 'voordeur' 

De afgelopen week besloot ik het raam boven de 'voordeur' aan de zijkant van het huis aan te pakken. Hoog en moeilijk bereikbaar heeft dit raam het minste onderhoud gehad en is het nooit beschermd geweest door luiken.

Onderdorpel ernstig aangetast

Door honderd jaar weersinvloeden en gebrek aan bescherming was de onderdorpel weggerot en besloot ik een nieuwe te maken.

Raam met nieuwe onderkant 

Uiteindelijk werd het een prachtig raam en kan het er weer een aantal jaren tegen. Omdat ik toch al een steiger had staan maakte ik gelijk een nieuwe regenpijp. Het schilderen van de boeiboord is door het slechte weer uitgesteld.

3 opmerkingen:

 1. Dat vind ik zo mooi aan oude huizen, nog met vakmanschap gemaakt. Hartstikke mooi geworden weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn dat jullie gewoon hout hebben gebruikt voor de renovatie. Overal lukt het kunststof op. Wij hebben een jaar geleden alle ramen laten vernieuwen door onze Franse timmerman, die en retraite is, maar zeer secure en ouderwets vakmanschap aflevert. Ik heb de ramen vorig jaar twee keer aan de buitenkant en 1 keer aan de binnenkant geschilderd. Kon na het seizoen geen verf meer zien! Nu moet ik me er toe zetten om de binnenkant nog een keer te schilderen.
  Dag, groeten van Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ziet er weer mooi uit! Mooie tekst en mooie foto's

  BeantwoordenVerwijderen