dinsdag 6 maart 2012

Appel entenBoomgaard

In de boomgaard van mijn Franse huis bevinden zich hele oude fruitbomen waarvan er een aantal op sterven na dood zijn. Bij de overname van het huis en de tuin was de boomgaard verwaarloosd en de bomen al heel erg lang niet meer gesnoeid. De eerste winter heb ik hele oude appel- en perenbomen, op hoop van zegen, gesnoeid. De jaren die volgden heb ik de diverse appel en perensoorten proberen te onderscheiden in: lekker om uit de hand te eten, geschikt voor de moes of het sap, nergens goed voor. De peren zijn alleen geschikt om eau de vie van te maken wat Maurice de buurman dan ook met veel plezier doet. En dan die appels. Geen enkel herkenbaar ras maar dat wil niet zo veel zeggen, ik ben een appelleek. Een aantal zomers en in de herfst heb ik rijpe en onrijpe appels geproefd en beoordeeld.
In een van de armetierige boompjes met in de stam een enorme zwam hangen ieder jaar grote appels. Al in augustus prachtig rood maar niet te eten. Zuur, hard. Ook in de herfst blijven de appels hangen maar de smaak wordt er niet beter van. Eigenlijk had ik al besloten dat de boom gerooid kon worden totdat ik twee jaar geleden midden november in Belmont was en er nog steeds rode appels aan het boompje hingen. Ik plukte er een, nam een hap en........ heerlijk. Heel sappig, zoetzuur. Een prachtige appel die ook nog ongevoelig is voor wormen en lang bewaard kan blijven. Deze onbekende appelsoort wilde ik wel behouden maar het boompje is geen lang leven meer beschoren.

De rode appels.

Ik begon me te verdiepen in het vermeerderen van fruitbomen, appels. Ontdekte dat opkweken uit pitten niet werkt, dat vermeerderen geschiedt via enten. Vooruit dan maar, enten.
Probeerde me in te schrijven voor een entcursus maar volgens mijn oudste broer is dat onzin. Enten kan iedereen. "Moet je kijken hoeveel van dezelfde pruimenbomen ik heb! Ik wilde ook pruimen vermeerderen en dacht dat vast het merendeel van de enten het niet overleven zou en daarom maakte ik er een stuk of tien. Allemaal aangeslagen!"
Bij een gespecialiseerde kweker kocht voor 1 euro per stuk vijf onderstammen en plantte die in het najaar van 2010. Omdat ik niet precies kon beoordelen wanneer het nu een gewenst entmoment zou zijn heb ik tussen februari en eind maart 2011 de boompjes geent. En toen afwachten. Zouden ze aan slaan? Zag ik knopjes?
Toen ik eind april Frankrijk verliet leken er zich knoppen te vormen. Ik wist het pas zeker toen ik die zomer terugkeerde en alle vijf de enten keurig zijn uitgelopen.
En hoe lang zou het nu duren voordat er appels aan komen????


Enten

Beetje knoeiwerk

Knoppen?

Aug. 2010 Blaadjes!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten