vrijdag 27 januari 2012

Geschiedenis 4

Ondanks navragen bij buren en de vorige eigenaars bleef het onduidelijk wanneer het huis nu precies gebouwd was. Het zal vast wel ergens vast liggen bij de franse autoriteiten, het kadaster of iets dergelijks maar mijn behoefte het bouwjaar te achterhalen ging nou weer niet zo ver dat ik zoveel moeite wilde doen.
Ergens in de eerste decennia van de twintigste eeuw moet mijn huis gebouwd zijn dat was duidelijk maar wanneer exact dat kon ik niet terugvinden totdat ik begin deze maand, tijdens een volledig verregende januari vakantieweek, bij het strippen van een kamer op de begane grond, ik het oude overgeschilderde behang van de muur trok en handtekeningen van de bouwvakkers op de muur aantrof. Van de stukadoor (Platier) en van anderen.


Handtekeningen onder het behang

Er is zelfs een stukje tekst geschreven maar dat heb ik nog niet kunnen ontcijferen (wie??). Bij de handtekening van de Platier staat overduidelijk 1909.

1909

In 1909 moet de laatste hand zijn gelegd aan het huis. Het jaar waarin Jeanne d'Arc in Rome zalig wordt verklaard, de Fransman Bleriot als eerste over het kanaal vliegt, onze latere koningin Juliana wordt geboren. In het jaar dat o.a door de blokkade van Duitse havens door Engeland de eerste stappen op weg naar de eerste wereldoorlog worden gezet. In dat jaar is mijn gekke huis gebouwd.

Wat staat hier?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten