donderdag 23 mei 2024

Lelietjes-van-dalen of vergeet-me-nietjes



Op 1 mei worden er in Frankrijk Lelietjes-van-Dalen uitgedeeld. Het is op de Dag van de Arbeid, in Frankrijk een vrije dag. Maar de gewoonte om de bloem te geven is  omdat het geluk zou brengen. Hans kreeg dit bosje toen hij een boodschap ging doen in het dorp. Het zat in zo'n handig afsluitbaar kokertje wat ik herkende als het ding waarin in sommige Nederlandse 'koffie'shops de voorgedraaide joints verkocht worden. Er was  een gat in de deksel gemaakt om de stengels in een beetje water te zetten. 



3 opmerkingen:

Ger zei

Le Bonheur,ik heb het altijd al een mooi gebaar gevonden van die Fransen.
Daar mijn tuintje alle jaren in mei vol staat met die heerlijk geurende Lelietjes-Der-Dalen heb ik in die tijd ook vaak kleine tuiltjes geluk op tafel staan.
En zo’n plastic buisje kan je natuurlijk voor meerdere doeleinden gebruiken.
Het zijn van origine bloemenflesjes-steekbuisjes voor watervoorziening van een enkele bloem bij transport of een bloemdecoratie te verwerken.Ze zijn in verschillende maten verkrijgbaar.Wanneer mijn zoon met zijn vrouw uit Thailand terug komt van familiebezoek en vakantie koopt hij op de luchthaven in Bangkok voor terugvlucht altijd orchideeën voor mij en die zijn zorgvuldig(bijna kunstig te noemen) ingepakt met elke bloemtak apart in buisje met water op zacht bedje van papiersnippers in kartonnen doos met kijkvenster.
Groet van Ger

Ger zei

Ik maakte er ooit een blogpost van
https://hoorndesovervloeds.blogspot.com/2013/03/orchideeen-uit-thailand.html?m=1

Hent zei

Ha Ger,
Wat grappig! Ik dacht dat de buisjes waren uitgevonden voor de joints en dat één of andere slimmerd ontdekte dat ze ook voor de bloemen gebruikt kunnen worden. Maar nu blijkt het andersom! Gewoon te lang in Amsterdam gewoond.