zaterdag 30 december 2017

Dr. André Deschamp



Telefoonnummer 6!

Op het Franse platteland, in de dorpen is er al jaren  een gebrek aan huisartsen. Ook voor Belmont is het vinden van een huisarts die zich in het dorp wil vestigen, ondanks allerlei  financiële lokkertjes, lastig, onmogelijk. Er was een poosje een dubieuze Italiaanse dokter actief maar die was vaker afgereisd naar zijn familie in Italië dan in praktiserend in Belmont. Hij leek volgens sommige mopperende dorpsbewoners vooral geïnteresseerd in de voorzieningen zoals gratis wonen en de belastingvoordelen. Daarnaast was men niet tevreden over zijn medische vaardigheden en zijn manier van optreden.  Er liepen enkele juridische procedures tegen hem die abrupt eindigden toen hij plotsklaps aan een hartaanval overleed en zijn vrouw met de Mercedes cabrio naar Italië vertrok. In Belmont was mem opgelucht maar kon men opnieuw op zoek naar een nieuwe dokter. 
Gelukkig was er altijd Docteur André Deschamps, de dit jaar 85 jaar geworden huisarts, die ondanks zijn hoge leeftijd nog gewoon praktijk hield. Elke ochtend zat zijn wachtkamer vol met vooral oudere dorpsbewoners. De jongere generatie wilde hem niet meer bezoeken. Hij had namelijk nogal ouderwetse methodes en opvattingen. Voor zowat elke kwaal werd je naar een behandelbed achter een schot gezonden alwaar hij je persoonlijk rectaal de temperatuur nam. Over dat temperaturen werden in het dorp  grappen gemaakt. Maar alleenwonende en nooit getrouwde Docteur Deschamps stond in de hele omgeving, ondanks zijn leeftijd en zijn methodes bekend als een bekwame arts. 
Deze week kwam ik langs zijn huis en zag onderstaand bericht op de voordeur. Hij houdt er mee op. Na meer dan 50 jaar huisarts te zijn geweest komt er een einde aan. De, vooral oudere dorpsbewoners zullen hem gaan missen. 



1 opmerking:

hans vermaat zei

ik zal hem ook missen. Ik was een aantal jaren geleden bij hem vanwege een gebroken rib. En uiteraard moest bij het onderzoek getemperatuurd worden. Hent had me al gewaarschuwd . Toen ik voor een nacontrole bij hem kwam was zijn eerste vraag: heb je koorts ?