zondag 25 september 2016

Pruimen en druiven



Het is in de zomer altijd afwachten wat er te oogsten valt. Het hangt af van het seizoen, een succesvolle bevruchting en geen late nachtvorst en of je toevallig op het juiste moment aanwezig bent. Zo waren er al jaren geen pruimen in mijn tuin. Dit jaar hing mijn boom vol! Toevallig waren ze door de weersomstandigheden vrij laat rijp. De boom hing zo vol dat er door het gewicht een grote tak was afgescheurd. Wat moet je met zo veel pruimen? Bijna 20 potten pruimenjam heb ik gemaakt want het kan zo maar weer jaren duren voordat ik weer zo'n oogst heb. De buren aan weerszijde verrast met schalen vol grote zoete ongespoten sappige pruimen. Op de foto de laatsten.




En druiven. Jeetje wat een druiven dit jaar!!!!!! Een verhuisdoos vol meegenomen naar Nederland en mijn collega's verblijd met deze lekkernij.




maandag 19 september 2016

Ach muisje



Bij het openen van het huis na maanden van afwezigheid trof ik deze dode muis op de tegelvloer in de keuken.
"Och errum!" zouden ze in Brabant zeggen. Maar wel mooi voor een foto.


zondag 18 september 2016

Ontvolkte dorpen, verdwijnende middenstand



Zoals in zo veel plattelandsdorpen trekken de jongeren naar de stad om te studeren en te werken. De dorpen vergrijzen, ontvolken en de leegstand neemt toe. Zo ook in Belmont. Winkels sluiten, middenstand verdwijnt. Boven een foto van de Pharmacie (apotheek, drogist). Rechts de oudste winkel die al meer dan 30 jaar leeg staat toen het bedrijf verkaste naar het pand er naast. Omdat de bevolking vergrijst en het voor de bejaarde klanten steeds moeilijker werd de trappen te bestijgen werd er een nieuw pand gebouwd aan het plein (onderste foto). Het geeft te denken dat alleen de drogist in een dorp als Belmont zo veel omzet draait dat het iets nieuws kan bouwen. 



zaterdag 17 september 2016

Peugeot 103




Een aantal jaren geleden kocht ik in Nederland een Peugeot 103. Bergop met een echte brommer gaat toch makkelijker dan met de Spartamet. Maar om het ding goed te laten lopen was ik eindeloos aan het sleutelen. En nog ben ik niet tevreden. Maar hij doet het en toen in juni de motorvrienden over waren moest Juk stunten met de Peugeot.