maandag 30 maart 2015

Werken op het land



Hoezo tractors en andere moderne machines? Onderweg wandelend naar het restaurant in Cadolon zag ik deze (oude) man  aan het werk in zijn best grote moestuin met een eg die hij zelf trok. Petje af.




zondag 29 maart 2015

Kapellen




Tijdens wandelingen door de bossen of over slingerde paadjes door de velden kom ik regelmatig een kapel tegen. Hieronder een plek om Maria te vereren. Tegen de wand hangt een kruk met bijschrift. 




In 1921 is Celine Berthelot tijdens een bezoek aan Lourdes door een wonder genezen. Hoe zou dat   in de huidige tijd heten? Somatoforme Stoornis? Psychotische stoornis? Simulatie? Hypochondrie? Ik vind een wonder veel prikkelender, niet gestoord maar bijzonder.



zaterdag 28 maart 2015

Streetview maakt een foutje



Omdat Hans Cadolon met twee l-en schreef, hij had het gegoogeld, keek ik even op Streetview wat het echt moest zijn. Wie zal er uiteindelijk winnen? Cadolon of Google.



vrijdag 27 maart 2015

Muur voegen met zand en kalk



De muur aan de kant van de weggetje omhoog naar Maurice moest al jaren nodig worden opgeknapt. Natuurstenen gestapelde muren werden vroeger gevoegd met kalk en zand. Later toen cement steeds meer oprukte werden de voegen vaak vervangen door cement. Uiteindelijk bleek dat niet zo slim. Cement wordt keihard en kan de bewegingen van de natuurstenen muren niet opvangen. De voegen komen los te zitten en vallen er uiteindelijk uit. Langzaam spoelt de aarde, de leem waarmee de ruimtes tussen de stenen zijn opgevuld door de regen uit, planten groeien in de voegen en uiteindelijk storten stukken muur in. Zo zijn mijn tuinmuren ook ooit gevoegd met cement en wordt het hoog tijd om opnieuw te voegen, de voegen te vervangen. Het is een behoorlijke klus maar uiteindelijk met een prachtig en dankbaar resultaat. Eerst moeten de losse cementvoegen worden verwijderd en de muur worden afgespoten, bevochtigd en daarna worden de voegen met de hand, zo doe ik het, gevuld. Profs gebruiken voor het voegen apparaten die een constante worst voegmateriaal als een soort slagroomspuit in de ruimtes duwt. Dat gaat wel stukken sneller dan mijn handwerk. Maar na drie dagen was deze klus geklaard. En buurman Maurice die me al vaker op de slechte staat van de muur wees was blij.
"Propre!"















donderdag 26 maart 2015

Tête de Veaux



Als ik bezoek ontvang in Belmont ga ik in ieder geval eenmaal met mijn bezoek, op een doordeweeks middaguur, uit eten in Cadolon. Een simpel boers dorpscafé waar je tussen de middag een Menu du jour nuttigt voor dertien euro. Met voorgerecht, hoofdgerecht, kaasplank, toetje, koffie en een kwart liter wijn per persoon. Kom daar maar eens om in Nederland! Maar het heeft ook een nadeel: het is eten wat de pot schaft. De laatste keer dat ik er met Hans was at ik daar, na een heerlijk voorgerecht, zie de eerste foto, als hoofdgerecht Tête de Veaux. Het klinkt nog best aardig en ik ben echt niet kieskeurig ofwel mijn smaakpapillen zijn wel wat gewend maar deze kalfskop was echt vreselijk. Ik heb een paar happen genomen en Hans heeft het vastgelegd.












Het toetje verdreef de vieze smaak